Suri Raudhah: 2014

Sunday, September 28, 2014

Usrah di petang jumaat..|Puasa 9 zulhijjah


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum.

Seperti biasa hari jumaat ada pengajian/usrah di surau jabatan. Kalau nak diikutkan jadual minggu pertama Ustazah Normala..Minggu kedua Ustazah dr Rusni, Minggu ke tiga bacaan tahlil dan yasin, minggu keempat giliran Ustazah Sakdiyah. Pada mulanya saya hampir tertewas dengan godaan dan bisikan supaya ponteng pengajian kerana minggu ni baca tahlil dan yasin jer..Mula la planning kalau tak pergi surau aku nak buat ini nak buat itu, nak cari idea menulis la, nak blogwalking la dan membuta buat tahi mata dah tentunya...T__T

Pastu bila dapat tahu minggu ni ada ustazah tak jadilah nak memonteng.. 
huhhh..!Syaitan meraung kecewa...

Masih terngiang kata-kata Ustazah Sakdiyah di pengajian pada satu petang jumaat. "Bulan yang paling baik adalah bulan Ramadhan, hari yang paling baik adalah hari Arafah dan malam yang paling baik adalah Lailatul Qadar..Ramadhan dah terlepas begitu juga lailatulqadar dan inilah peluang terbaik untuk kita mengejar pahala dan pengampunan dari Allah SWT.. Hari Arafah..!!Time ni la doa paling mustajab. Inilah peluang yang Allah SWT beri kepada hamba-Nya yang beriman dengan peluang pengampunan dosa-dosa lepas dan akan datang bagi orang yang berpuasa dengan ikhlas dan mengikut sunnah Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam pada 9 Zulhijjah..(mata bersinar-sinar)..

Diriwayatkan oleh Imam Muslim, Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
Ketika puasa pada hari Arafah, aku berharap Allah SWT akan mengampunkan dosa-dosa setahun yang lepas dan dosa-dosa setahun yang akan datang.”


dan

Daripada Sayyidatina ‘Aisyah telah berkata : "Tiada dari hari dalam setahun aku berpuasa lebih aku gemari daripada hari Arafah". (Hadis isnad sohih dikeluarkan oleh Ibnu Abu Syaibah dan Baihaqi)

osemm bukan? 

"Ustazah..kalau kita tak abis puasa ganti lagi..boleh ke kita buat puasa 9 zulhijjah ini"..? 

Boleh!...kita niatkan puasa ganti dahulu kemudian niatkan puasa sunat 9 zulhijjah..Kalau boleh puasa, cuba la puasa dimulai puasa sunat hari khamis, jumaat dan sabtu bersamaan 9 zulhijjah...kalau tak mampu, puasalah pada satu hari 9 zulhijjah..Tapi takkan la tak tahan kot?? 3 hari jer.

senyum berjemaah..:)

Errr.. Tu la lebih baik buat puasa ganti cepat-cepat..Banyak pekdahnya sebenarnya..:)

Arafah??Setiap kali arafah disebut-sebut fikiran terus melayang nun jauh disana..Betapa luasnya padang arafah..berdekatan dengan jabal rahmah.. Tempat pertemuan semula adam dan hawa selepas terpisah 40 tahun..puncak jabal rahmah dimana doa-doa pencinta terzahir barangkali..


Kerinduan tahap bima sakti....

Hopefully kita berpeluang mengejar 9 zulhijjah dan tidak terlepas peluang keemasan ini..InshaAllah.

Senyum penuh harapan.

#Terimakasihsudibaca#

Saturday, September 20, 2014

Idea nak update blog ke laut..


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum.

Agak lama menyepi bukan apa sejak kebelakangan ni agak sukar nak datang idea menulis tu..Puas di paksa puas dipujuk puas difikir tapi hasilnya tinggal la blog suri raudhah ni bersarang semut berminggu-minggu..T___T Agak jeles dengan blogger yang selalu update blog boleh dikatakan setiap hari ada jer entri baru..Ada jer benda nak cerita. Yang aku ni walaupon hari-hari online asyik duk baca blog orang jer blog sendiri terabai..huuu..kesian dengan diri sendiri..

Actually sekarang my life agak busy sikit.. So tak sempat nak update blog..Bila masa free pulak idea takde..Bila idea ada pulak malas tahap gaban pulak nak online..huhu.. Camno la nak jadi blogger yang berjaya camni!!.

work life balance

Beberapa minggu yang lepas aku kena pergi kursus kat Kota Kinabalu Sabah.. Ini kira first time la aku jejak kaki di negeri di bawah bayu tu.. 4 hari aku berkursus di INTAN Sabah..Sambil berkursus tu sempat la berjalan-jalan disekitar Kota Kinabalu..Kat Kota Kinabalu ni tempat yang wajib pergi ofcoz Pasar Filipina. Kat sini terkenal dengan barang cenderamata dan mutiara.. Kalau nak beli cenderamata kena la datang singgah sini.. Harga stardard tapi ofcoz la boleh tawar menawar lagi!:)

pasar filipina sabah

cenderamata pasar filipina

mutiara sabah
source:google
Pastu jalan-jalan di RTM Sabah..

Ermm..naik flight kali ni rasa agak 'berdebar'..korang faham la kan..? Tapi bila pandang jer di luar tingkap. Subhanallah.. cantiknya ciptaanNya...Terpesona..;)

Lepas balik berkursus di Sabah the next day 31.8.2014 aku gerak ke Gold Coast Morib for family day event..So aku sambut Merdeka tahun ni kat Gold Coast la nampaknya. Gold Coast Morib biasa-biasa je kot..Kalau Gold Coast Sepang nampak macam eksklusif sikit..Takpe la yang penting makanan sedap..hehee..By the way, malam merdeka kite kat Gold Coast ok! :)

gold coast morib

Disebabkan penat berkursus, bergumbira sana sini sampai akhirnya aku malas nak online.. Kalau online pon kat henfon je la pon.. Scroll up and down FB. like mana yang berkenan pastu, tengok blog sendiri huhhh masih entri yang sama...Malas nak update..!

malas update blog

Pastu sibuk dengan kerja,kelas, sesi berbulatan gembira so sampai ke hari ni lah baru ada hati nak bersihkan sarang di blog suri raudhah ni..Tak sangka masih ada lagi reader..terharu kite!:)..Takpe la follower tak ramai pon.. Ada jugak silent reader yang personally email aku..Minta tips interview, sesi luahan hati..Semua tu buat aku terfikir ada faedah jugak blog suri raudhah ni..hehe.

Ooo yer sekarang ni musim interview tengah rancak bukan?? Terbaca jugak keluhan mereka yang masa exam online penguatkuasa W41 hari tu.. Tapi saya rasa ramai yang lulus kan finally?? Alhamdulillah.. Standby for the next step ya..!!:) Nanti kalau dah dapat panggilan interview boleh la refer tips temuduga kerajaan  ni yer.. :)

Erghhh..tired..need rest..T____T

#Terimakasihsudibaca

Sunday, August 24, 2014

Gambar pilu anak mangsa nahas MH17: Sayang..kalian kena kuat!.


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Jumaat 22 Ogos 2014 akhirnya seramai 20 jenazah mangsa tragedi MH17 selamat dibawa pulang dari Belanda ke tanah air. Negara mengisytiharkan hari berkabung sebagai tanda penghormatan dan turut merasai kesedihan ke atas tragedi yang menyayat hati itu.


Sape sangka pesawat komersil negara yang berlepas dari Belanda untuk kembali ke tanahair pada 17 julai 2014 menjadi sasaran tembakan dari pihak yang sangat tak bertanggungjawab. Apatah lagi umat islam sedang menyambut bulan Ramadhan..Secara jujurnya, aku menerima berita pesawat MAS ditembak di Ukraine masa waktu nak bersahur. Masa tu memang satu rumah terkejut mana taknya misteri MH370 pon masih belum terungkai dan sekarang pesawat MH17 pulak menjadi mangsa..Agak memilukan bila kesemua penumpang maut dan takde seorang pon yang terselamat untuk kita mengetahui apa sebenarnya yang terjadi..

Terfikir bagaimana detik terakhir sebelum kapal terbang ditembak dan terhempas. Betapa kuat hempasannya ke bumi..sape pihak yang bertanggungjawab sehingga adakala mulalah datang idea teori konspirasi..Secara jujur semasa kehilangan pesawat MH370 lebih mengundang perasaan sedih yang mendalam sehingga beberapa kali mengalir air mata bila tengok liputan tv,mendengar doa,tazkirah di masjid mengenai tragedi MH370.. Masa tu emosi bercampur sehingga letih fikir untuk tahu jawapan apa sebenarnya terjadi. Kalau terhempas mana bangkai pesawat?..berbagai persoalan yang kadang-kadang mengundang kesedihan..Lagipon itu peristiwa besar pertama membabitkan pesawat MAS .

Di saat menerima berita pesawat MH17 ditembak jatuh di Ukraine air mata seolah kering.. Tak mampu menangis bila mana pada masa itu penuh dengan berita dan liputan perang di Gaza.. Berita pencerobohan di Gaza oleh Israel lebih memilukan apatah lagi angka korban yang semakin meningkat saban hari..

Tapi hari jumaat 20 ogos 2014 air mata mengalir juga...Sape yang mampu menahan air mata bila melihat gambar pilu anak-anak ini.?

Abderrahman 9 bulan anak kepada co-pilot Ahmad Hakimi Hanapi di dukung oleh sahabat baik arwah bapanya semasa doa solat jenazah di masjid putrajaya.

Berbeza sekali riak muka abderrahman seolah mengerti kesedihan pada hari itu.. :'(

Muhriz Marzaidi 10 tahun anak pramugari Mastura Mustafa tak dapat menahan kesedihan..


Muhriz menabur bunga dipusara ibu tercinta..


Alif Hazim 2 tahun anak kepada pramugari Hamfazlin Sham Muhammad Ariffin memeluk keranda ibunya

Alif Haiqal 8 tahun anak kepada pramugari Hamfazlin Sham Muhammad Ariffin 


Aqil Raqif Mohd Raflis 6 tahun anak sulung ketua pramugari Azrina Yaakob. Lebih memilukan anak ini menyambut ulang tahun kelahirannya yang juga merupakan hari pengebumian ibu tercinta.

Sayang..semoga kalian membesar menjadi anak yang soleh..anak yang akan teruskan mendoakan ibu dan ayah yang telah pergi mengadap ilahi..Satu hari nanti pastu kalian akan mengerti..

Al- Fatihah..
Takziah

Saturday, August 16, 2014

Bila kamu sedar kamu suka/cinta dia dalam diam..


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..


Kamu sedar kamu suka/cinta dia dalam diam bila..

♥ Saat kamu tahu kamu tak berapa rapat dengannya tapi kamu ada perasaan sayang/suka padanya..

cinta dalam diam

♥ Kamu terpandang dia, mata saling bertentang dan secara tiba-tiba ada getaran..Dup dap dup dap. Pastu kamu paksa diri kamu berlagak seperti takde apa berlaku..

♥ Bila dia yang selama ni tak pernah saling bertegur sape datang dekat  kamu, kamu rasa macam nak pandang dia balik tapi malu kalau dia perasan kamu pandang dia.


my secret admirer

♥ Bila satu hari kamu tak nampak dia, kamu tertanya mana dia erk..Rasa macam tak bestnya tak nampak dia hari tu seperti 'something missing'..Rindu tak keruan jadinya..

♥ Kamu stalk everything pasal dia sebab nak tau dia jenis camne orangnya, nak tahu dengan sape dia berkawan..dah berpunya atau sebaliknya.. apa dia suka apa dia tak suka, and almost everything pastu berlakon as if kamu tak tahu anything about him/her..

♥ Kamu rasa happy kalau dia beri perhatian pada kamu..

♥ Kamu tetiba suka tengok muka, gaya dan senyuman dia..Bila sekali dia senyum pada kamu, kamu tetiba merindui senyuman dia sampai kamu tersenyum sorang-sorang bila mengingatkannya. Betapa kamu suka tengok senyuman dan gelak tawanya yang ceria..:)

♥ Bila kamu nampak dia bercakap dengan kawan lelaki/perempuan dengan mesra kamu mula kecewa..Mungkinkah cemburu atau patah hati..erk?

♥ Dalam diam kamu berdoa semoga dia adalah jodoh kamu..Tak pon kamu buat istikharah dalam senyap nak pastikan samaada patutkah kamu teruskan perasaan terhadap si dia..Tapi depan dia or dengan kawan-kawan kamu buat macam tak kisah jer pasal dia..

♥ Kamu risau jika kamu meluahkan perasaan pada si dia nanti kamu pulak akan kecewa dengan jawapannya..

♥ Kamu risau tidak layak untuk bersamanya..Mula la rasa alaa dia 'somebody' aku biasa-biasa jer..Kamu malu takut dicop hidung tak mancung pipi tersorong-sorong..grrr..

♥ Kamu perasaan setiap perubahan dia contohnya selalunya si dia pakai shawl hari ni tetiba pulak dia pakai tudung bawal..walau apa pon dia tetap comel..pujaan hati la katakan..Kalau kamu perempuan pulak bila si dia buat new haircut dalam hati tu nak cakap dia nampak lain la bila gunting rambut.. Even dia rambut botak sekalipon kamu tetap mengkagumi dia..hehee

And lastly..

♥ Kamu tahu kamu jatuh cinta dalam diam bila membaca entri ini, ada seseorang yang terlintas difikiran kamu..:)Ehemm..ehemmm siapakah??

*********
Kadang-kadang kita tak sedar orang yang kita cinta dalam diam tu juga sebenarnya mencintai kita.:lol:



nota: Buat lelaki if korang dah stabil dari segi kewangan,dan rasa mampu galas tanggungjawab kalau ada si dia yang berkenan di hati  yang korang dah pastikan dia tu single and available pastu hati korang pon rasa dia bagi hint 'positif' dengan korang  why not korang mulakan satu langkah ke hadapan.. Try approch si dia dengan penuh gentleman and smart..Mana tahu, memang dia lah jodoh korang kan..:) Tapi kalau korang saja suka-suka nak try test aku rasa better tak payah la buat kerja sia-sia yer..

Ermm.. Kalau perempuan pulak i have no idea much..Aku pon tak tahu nak buat camne..Nak berterus terang malu nanti kena cop perigi cari timba pulak an..Just korang berdoa je la kalau memang dia ditakdirkan untuk korang moga Allah satukan hati korang.. Moga ada jalan ke arah ikatan yang suci..

Korang boleh baca kisah cinta dalam diam ni juga :) :



#Terimakasihsudibaca

Saturday, August 9, 2014

Entri en.hamka kereta mayat buat saya menangis..


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

(Entri En.Hamka kereta mayat buat saya menangis even berulang kali saya membaca. As usual kena berlakon kononnya selsema bila baca kisah ini dikhalayak ramai.. :'(
Mungkin kita terlupa pada awal kerja Nabi di jalankan, ketika Nabi Muhamad SAW keluar dari rumah dengan baju yang bersih, tapi bila petang nanti pulang, baju Nabi sudah kotor, kerana di jalanan beliau di pukul orang, di sepak terajang, di simbah sampah dan di baling batu serta najis..,
Dari celah daun pintu Fatimah r.aha anak Nabi mengintai perlakuan ayahandanya yang tercinta, lalu bergenanglah air matanya melihat penderitaan ayahnya, namun sebaik Nabi pulang, lekas-lekas beliau menyapu air mata dan menyambut Baginda dengan senyuman, menyembunyikan kesedihan diri demi memberi sokongan moral dan sedikit hiburan kepada jiwa luhur bapanya yang teramat tabah itu..
Namun hati anak mana yang tahan melihat ayahnya terus menerus di seksa? Lantas suatu hari beliau telah mengikut di belakang Nabi, melihat perlakuan ayahnya secara langsung, di jalanan beliau melihat ayahnya berdakwah dan di hina, di layan seperti pengemis dan binatang, di sakiti, di caci, di maki, di pukul, dan di baling batu...
Kemuncak penghinaan, ketika Nabi bersolat di hadapan Kaabah, Abu Jahal dan sekutunya telah membuang najis dan perut unta ke belakang badan baginda yang sedang sujud.., dengan linangan air mata Fatimah r.aha datang membersihkan najis di badan ayahnya..
Hati mana yang boleh bertahan, lantas di suatu hari yang lain, Fatimah r.a telah menyambut kepulangan Nabi Muhammad SAW dengan linangan air mata., Lalu Baginda bertanya: kenapa menangis?
Dengan air mata yang bergenang, melihat penderitaan ayahnya, Fatimah r.aha berkata:
Aku menangis kerana ku lihat telah bertukar warna kulitmu dan kotor pakaianmu..,
Nabi menjawab...
Janganlah kamu menangis wahai Fatimah, satu hari nanti, ugama yang aku bawa ini, akan pergi menuju ke setiap rumah walaupun rumah itu berada di desa atau di Bandar, dan Allah akan masukkan kemuliaan atau kehinaan ke dalam rumah seperti tersebarnya malam…
Maka kita semua pada hari ini, Dalam kedamaian pagi dan ketenangan petang atau kesejahteraan malam, sedang kita menikmati nikmat berugama, mungkin di suatu hari akan datang wakil Nabi mengetuk pintu rumahmu, tidak kira di mana kamu berada, di desa atau di Bandar, dan Allah akan masukkan kemuliaan atau kehinaan ke dalam rumahmu seperti tersebarnya malam… dan bukakanlah pintu rumahmu dan pintu hatimu.., kerana mereka hakikatnya sedang menzahirkan hadith Nabi Muhamad SAW. 
***********
Saya emosi bila saya baca kisah ini..
Ya Rasulullah...
Kenapa sanggup berkorban macam tu sekali..Sanggup dicaci,dipukul,dibaling batu..
Malah sehingga diletak najis tatkala baginda sedang sujud.. Ini penghinaan yang melampau!!
Ya Rasulullah kenapa harus bersabar dengan penghinaan itu?
Sedangkan kamu kekasih Allah...
Yer..saya marah
Marah dengan Abi Jahal dan kaumnya....
Marah dengan mereka yang memperlakukan insan yang mulia sebegitu rupa..
:'(
Betul..setiap kali saya baca kisah awal dakwah Nabi Muhammad otomatik hati merintih.. menangis..tersentuh sehingga adakala diri yang naif lagi emosi ni kerap kali terdetik di hati.."Rasulullah kenapa..kenapa..kenapa kamu sanggup bersabar untuk mereka..kenapa..!!

Be rational...
Tahu tak Rasulullah sanggup bersabar dengan penghinaan dan penderitaan ini adalah semata-mata untuk kita..umatnya..Lihatlahlah sekarang Islam tersebar luas di desa, di bandar malah seluruh dunia. Betapa besarnya pengorbanan Nabi..


Lagi tersentuh bila baca sebuah buku kisah Nabi Muhammad:-
Tatkala nabi tengah solat di hadapan Kaabah Abu Jahal dan kaum membuang najis dibadan Nabi di mana Fatimah r.a yang mengekori nabi ketika itu berlinang air mata melihat ayahnya di hina sebegitu rupa..Lantas beliau pergi ke ayahnya dan membersihkan baju baginda.

Mengalir air mata bila mana saya membayangkan dialog antara Fatimah r.a dengan ayahnya..
"Ayah sudahlah ayah...baliklah ayah.... mereka takkan menerima dakwah ini ayah"..Merayu si anak pada ayahnya tatkala dah tak sanggup lagi melihat penderitaan si  ayah..Tapi Nabi kita tak putus asa..
Betapa baiknya Nabi..


Saya emosi bila saya baca kisah peperangan uhud
Tahukah kita, kaum muslimin kalah dalam peperangan uhud akibat mereka melanggar perintah Nabi SAW apabila melihat banyak harta rampasan perang lantas mereka turun dari bukit pemanah.. Pada awalnya kaum muslimin hampir mendapat kemenangan akhirnya mengalami kekalahan yang teruk..Akibatnya ramai kaum muslimin syahid di bukit uhud, Nabi sendiri cedera teruk,pitam, gigi baginda patah..Yang paling menyayat hati bila bapa saudara baginda Saidina Hamzah gugur di medan perang selepas terkena rejaman lembing dari Wahsyi..Kemudian seorang wanita Quraisy Hindun namanya datang ke arah mayat Saidina Hamzah yang bergelimpangan lantas merobek badan,menyeksa jasad yang tak bernyawa itu, Mengunyah hati Saidina Hamzah akibat dendam kerana kematian ayahnya pada perang Badar dahulu..Nabi SAW mengalami kedukaan yang sangat hebat yang tak dapat digambarkan oleh kata-kata ketika itu..Sehingga hampir tidak boleh menerima kelakuan Wahsyi yang membunuh bapa saudaranya..Kemudian turun teguran dari Allah..Tapi akhirnya Nabi melepaskan Wahsyi sebaik menemui Nabi yang pada akhirnya Wahsyi dan Hindun memeluk Islam.
Betapa baiknya Nabi ..

Saya emosi bila baca kisah penduduk Taif membaling batu ke arah Nabi dan Zaid bin Harithah..
Badan Nabi berdarah sehingga Jibril tak sanggup melihat darah Nabi mengalir lantas meminta izin Nabi untuk membalas perbuatan mereka tapi Nabi menghalang sehingga Jibrail berjanji sekiranya darah Nabi jatuh ke bumi maka akan diterbalikkan gunung ke seluruh penduduk Taif..Lantas Nabi menahan darah dengan kasutnya supaya tidak menitis ke bumi sehingga berkocak kasut baginda dengan darah. (sungguh saya tak dapat bayangkan)Tahu tak tahun tu dipanggil tahun kesedihan..? Rasulullah kematian isteri tercinta kemudian disusuli bapa saudaranya Abu Talib yang selalu membela baginda..Tekanan dari penduduk Mekah yang memaksa Nabi berhijrah ke Taif tetapi malangnya penduduk Taif menolak dakwah Nabi dengan sekerasnya..Betapa dukacitanya Nabi sehingga mengadu kepada Allah..Tapi Nabi tak minta dibalas perbuatan buruk mereka.
Betapa baiknya Nabi.
***********
Bila saya dah putus asa dengan dunia, bila saya mula rasa penat untuk berbulatan gembira bila saya dah penat mencari ilmuNya. Bila kaki mula lemah untuk melangkah ke jalanNya, bilamana teringat betapa besarnya pengorbanan Nabi SAW,keluarga dan para sahabat, bilamana mengenangkan betapa banyaknya darah dan air mata yang tumpah demi agama ini dengan sendirinya kekuatan itu datang..
Datang atas rasa bersalah...
Bersalah bila menjadi manusia yang tak mengenal erti bersyukur.
Ya Rasulullah..izinkan aku mendapat syafaatmu di Masyar kelak.
;'(

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Maaf andaikata entri ini berbaur riak atau emosi..Ambil dan bacalah dengan semangat untuk meraih cinta Allah dan Rasul..Bila banyak membaca dan mendengar kisah Nabi Muhammad SAW serta berusaha untuk mengenali Nabi Muhammad SAW, saya pasti hati kita juga akan tersentuh dan tanpa sedari air mata akan mengalir dengan sendirinya tatkala nama Rasulullah disebut.. Cinta dan rindu tu pasti akan hadir..Trust me..



Wassalam..
#Terimakasihsudibaca

Wednesday, August 6, 2014

CPUV REVIEW: AIR ASIA GO - KOREA SALE!


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

First time nak review CPUV Nuffnang yang menari-menari zapin kat blog suri raudhah ni..Bertambah excited lagi bila ternampak jer kat banner tu Korea On Sale - Return flight+Hotel+Tax from RM999. Bila sebut jer Korea terus nak jerit Wow woha Korea tu...Saranghae!! 
korea on sale air asia

Upss..Aku bukan peminat tegar K-Pop yer cuma bila cerita pasal Korea otomotik teringat artis Korea yang comel-comel tu..Dulu aku layan jugak drama Korea antara drama faveret Jewel in the palace, Autumn in my heart dan All about Eve...Okehhh.. Sekarang Air AsiaGo.com ada buat promotion ke Korea. Tempahan tiket boleh buat sekarang dan akan berakhir pada 10 Ogos 2014. Travel mulai Ogos ni sehingga 28 Februari 2015. So bagi sesape yang duit tengah berkepuk-kepuk tu boleh la cepat-cepat tempah tiket sekarang..!!!Grab now..Aku nak pergi tapi ermmm tahun ni nak travel tempat lain maybe some other time..Korea wait for mee..I'll see you!!:)

Bila cerita pasal Korea mesti akan teringatkan pemandangan tempat yang cantik..Memang tersangat alam semulajadilah..Dan tetiba pulak aku teringat si Fatin Liyana ni ha..

fatin liyana korea trip
Jeles la tengok gambar ni...

Huwaa..Korea sangat. dikk..!

fatin liyana korea trip
Fatin..you 're beautiful..Seriyess tak tipu..(^_^)
Ape petua nak bagi kulit gebu macam awak?..Some more tips please!!!

korea trip fatin liyana
Serius ini comel!!

korea trip

Dahh...dah..Aku just nak tunjukkan betapa cool nyer Korea ni...
bukan suh tengok lama-lama dak Fatin Liyana yang cun melecun tu...hehe
Tapi aku pon suka tengok dia...
Fatin, sis mintak izin guna gambar Korea awak yer..
Boleh la...Boleh la sambil buat muka Gwiyomi
Peace..!!:)


Korang boleh la usha blog Fatin Liyana kalau nak tengok gambar lain yang membuatkan korang lebih excited nak ke Korea lagi-lagi Air Asia Go.com tengah ada promotion sekarang ni..!!Mesti pasni aku stalk blog korang pulak..hehe..

cpuv nuffnang - air asia

Lastly..Love u much Nuff...Pasni sudi-sudikan singgah blog suri raudhah lagi yer..:)

#Terimakasihsudibaca

Saturday, August 2, 2014

Salam perantauan..Jauh dimata dekat di hati.:)


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Korang pon mesti pernah belek-belek berita harian atau kosmo pastu terpampang dua muka surat ucapan raya pelajar Malaysia yang belajar di perantauan. Selalunya sebulan nak raya dah ada terpampang kat situ.. Seronok tengok gambar student Malaysia and warga Malaysia yang menetap nun seberang laut sana..

salam perantauan pelajar mara

Aku pon sama..
Memang dari zaman dulu kala bila bulan ramadhan konfirm ada ucapan raya atau salam perantauan bermuka-muka surat. Time tu confirm adik-beradik  kena tunggu lama la turn nak baca surat khabar tu kan.. Dulu berangan bestnya la study kat oversea tapi setakat berangan je la. Hajat tak kesampaian sebab dulu belajar suam-suam kuku jer..-_- Tapi study kat Malaysia pon ok what.. Senang sikit nak berkepit dengan famili..Kalau aku belajar kat oversea agaknya tahun pertama tu homesick memanjang pastu tahun kedua lupa daratan...hehe..Agaknya sebab tu aku tak ditakdirkan merantau nun jauh di sana.hahaa..

salam perantauan pelajar mara

Aku paling suka tengok gambar di atas ni..No..no..no bukan sebab jejaka-jejaka malaya tu yer tapi sebab gambar ni ada makna tersendiri...Apa maknanya..??susah nak explain la...Ermm..maybe sebab aku rasa selalunya pompuan yang sepatutnya posing camtu tapi ni sebaliknya pulak..hehe..

salam perantauan pelajar mara

Attention!! To anak-anak yang comels nanti bila dah balik Malaysia jangan lupa cakap Melayu yer... Ayah-ayah, ibu-ibu,daddy mummy jangan lupa bahasa jiwa bangsa. Biasakan anak-anak  campur cakap melayu or english..Jauh mana pon kita pergi jangan lupakan bahasa dan bangsa.. Jangan sampai anak kita tak pandai lansung bahasa ibunda kita.. Seriyes cakap, ia sangat merugikan!! Tengok tak Kajol dalam Kabhi Kushi Kabhi Gam..see betapa nampak dia sayangkan negara and bahasa dia..Semangat tu yang kita nak!!  

salam perantauan pelajar mara

5 Sebab kenapa aku suka baca salam perantauan?

1) Sebab aku suka tengok pemandangan. Even tak dapat pergi tengok gambar pon jadi la..
2) Aku suka tengok gambar student Malaysia kat oversea pastu mula la my mind automatically say 'dorang ni mesti budak pandai-pandai'. Untung la..
3) Bila ada salam perantauan baru lebih terasa suasana raya..Ye lah kat paper keluar bermuka surat berhari-hari tau..
4) Sebab aku suka membaca
5) Refer balik semua di atas..

Sorry, i amik gambar uolls publish kat sini..Actually aku amik senyap-senyap kat FB Mara..Semua ni student tajaan Mara.. Dulu kan aku pernah kerja kat Mara..Tapi nak dapat tajaan tu jangan mengharap ler..huhhh.. Apapon MARA tetap dihati..Ececehhh..drama queen sangat!..=)

Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin dari suriraudhah ..peace!!

#Terimakasihsudibaca#

Friday, August 1, 2014

Mufti Menk berbaju Melayu


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Tak payah nak kenalkan lah siapa Mufti Menk ni bcoz rasanya ramai yang kenal kan? Err ada ke yang tak kenal ni?T___T

mufti menk

Nak kena story sikit pasal Mufti Menk ni..
Beliau adalah imam dari Masjid terbesar di Harare, Zimbabwe.Mufti Ismail Musa Menk lebih dikenali sebagai Mufti Menk. Beliau aktif memberi ceramah di Malaysia especially  di bulan Ramadhan baru-baru beliau menjadi imam solat tarawikh di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya.


Saya rasa korang mesti pernah dengar kisah penghijrahan Neelofa kan? Dalam proses penghijrahan, Neelofa katanya banyak mendengar ceramah Mufti Menk melalui video-video di Youtube. Bukan Neelofa jer rasanya ramai artis lagi antaranya Natasha Hudson, Fara Fauzana dan Ummi Nazeera yang ikut datang sendiri ke Masjid Sultan Zainal Abidin untuk solat tarawikh dah mendengar tazkirah dari Mufti Menk

Bila saya mula mengenali Mufti Menk?
Mulanya saya dapat video ceramah mufti menk dari group whatsapp tapi masa tu saya tak kenal siapakah beliau..Just dengar then lama kelamaan saya dah terbiasa dengar nama Mufti Menk.Mufti Menk.Mufti Menk, then masa ramadhan yang lepas saya mula dengar video-video beliau di Youtube..Mashaallah tazkirahnya sangat menyentuh ke dalam hati....Till now i still listen and download her videos..Seriously, some video touched deepest in my heart..

He's awesome!!

Selain Mufti Menk saya juga mengkagumi ilmuwan agama yang saya suka anggap mereka ni sebagai guru atau murabbi yang mendidik hati dan jiwa. Ye lah saya ni manusia biasa yang ada silap salahnya, sometime moody, sometimes stressed pastu rasa jiwa kacau so bila halwa telinga menyerap kata-kata mereka saya mula cool down seperti ais salju di kutub utara.. Pastu saya mula muhasabah Ooo 'aku dah buat salah..tak patut buat macam ni, kenapa aku buat camtu.menyesalnya..arghhhhhh.!!! Nak konsisten iman ni susah lagi-lagi dengan dunia yang penuh pancaroba beronak duri ni. So hati kita kena sentiasa dijentik supaya tak terus terlena makanya carilah guru atau murabbi yang dapat mengisi kekosongan hati...Wait..wait..bukan kekosongan hati single mingle ok.yang tu ubatnya kawen je lah..!!What i mean is cari sesuatu yang boleh drive you heart dari terus tersesat jauh.....you get it??Please say yess...:) 

I follow and heard them..They're awesome!!:)
Habib Ali Zainal Abidin
Ustaz Pahrol Juoi
Ustaz Iqbal Zain
Ebit Lew
Prof Muhaya
hanya sekadar beberapa nama..

Ehhh..you all nak tengok Mufti Menk berbaju Melayu..??

gambar mufti menk berbaju melayu

Haaa...Agak berbeza kan? Selalunya beliau biasa berjubah dan letak kain di kepala.. Kali ni tampil dengan baju melayu dan songkok sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri di Malaysia..Sekarang Mufti Menk dah pon pulang ke negara asalnya Zimbabwe..So sesiapa yang nak tahu updates dari beliau boleh LIKE FB Mufti Menk.



#Terimakasihsudibaca#

Thursday, July 31, 2014

Qada' puasa ramadhan dan puasa enam syawal


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Ada yang dah mula buat puasa enam ke? Saluteee la dengan uolls..Bukan senang nak tahan godaan lagi-lagi di awal Syawal ni nak lagi bila atas meja kat rumah tu penuh dengan bermacam juadah..Cookies la, ketupat rendang tok bagai,lemang,soto,nas impit,nasi minyak bagai... aihhhhh toksah nak cakap la nikmat di hari raya.. :)

Dan juga mesti ada yang dah start keje bukan?? hahaaa...Bertabah la...

Ok..Bercerita pasal puasa enam..errr,sebenarnya saya malu nak bagitau tapi sebagai perkongsian i think i should tell the truth story..Errr..sepanjang hidup tiil now, saya belum pernah lagi buat puasa enam..Sedih kan dah lama Allah bagi nikmat kehidupan tapi tak pernah cuba nak puasa enam..Sebab dulu, saya fikir saya kena habiskan puasa qada' dulu mana sempat nak puasa enam..Puasa enam kan nak kena buat di bulan syawal sedangkan puasa ganti (qada') pon jenuh nak habiskan setahun..Huhh..malu dengan diri sendiri..

jom puasa enam

Alhamdulillah..tahun ni saya hanya perlu qada' puasa 5 hari pastu nak teruskan dengan puasa enam.. Sejak melalui pengalaman berharga yang Allah kurniakan dan bila keinginan untuk berubah tu datang saya rasa saya perlu buat sesuatu tu impress Allah..Make something that showing how i'm very thankful to what Allah has gifts..Perlahan-lahan saya cuba untuk dekat dengan Allah and i hope after qada puasa ramadhan i want continue with puasa enam.. Orang lain yang ada gastrik pon boleh buat..Nape saya tak bole kan..! Dont trying hard to make an excuses anymore sayang!

Tahukah kah korang, orang yang berpuasa Ramadhan diikuti dengan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal maka pahalanya sama dengan berpuasa setahun.

Abu Ayyub Al-Ansari radhiallahu ‘anhu berkata, Rasulullah ﷺ bersabda:
 مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ. رواه مسلم.
“Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia mengiringinya dengan enam hari dari bulan Syawal, maka ia bagaikan puasa sepanjang masa (tahun)” 
(Riwayat Muslim, hadis no: 1164).

Para ulama’ menghuraikan rahsia di sebalik ganjaran tersebut dengan menyatakan bahawa setiap amalan kebaikan manusia akan diberi ganjaran sebanyak 10 kali ganda. Puasa 30 hari di bulan Ramadhan diganjari sebanyak 300 hari, manakala puasa 6 hari di bulan Syawal pula diganjari dengan 60 hari. Jika dikira jumlahnya ialah 360 hari, ia hampir menyamai jumlah hari di dalam setahun sebanyak 360 hari. Sesungguhnya Allah سبحانه وتعالى Maha Berkuasa untuk memberikan ganjaran sebanyak mana yang dikehendaki-Nya.
souce:linked

Cara Melaksanakan Puasa Sunat Enam Syawal

1. Paling afdal puasa enam hari berturut-turut mulai 2 syawal

2. Kebiasaannya ramai yang buat puasa sunat sebanyak 6 hari pada mana-mana tarikh di sepanjang bulan syawal. Pilih 6 hari bermula dari 2 Syawal sehingga 30 Syawal asalkan genap enam hari kesemuanya.

niat puasa enam


Boleh ke nak qada'puasa dan puasa enam sekali?

Seseorang yang ingin melakukan puasa qada’ dan puasa enam dalam bulan Syawal, para ulama mempunyai beberapa pandangan di antaranya;

1. Berniat puasa qada’ Ramadhan dan sunat Syawal, akan perolehi dua ganjaran, dengan syarat mendahulukan niat puasa qada’ kerana puasa qada’ adalah wajib dan puasa enam adalah sunat.

2. Berpuasa qada’ sekalipun tanpa berniat menggabungkannya, ganjaran puasa enam tetap akan diperolehi, namun pahalanya kurang daripada orang yang berniat kedua-duanya.

3.  Berpuasa qada’ wajib atau sunat pada bulan Syawal akan tetap dapat pahala puasa enam, sekalipun ia tidak berniat dan tidak mengetahui tentang puasa enam. Ini kerana ia telah mencapai maksud hadis Rasulullah SAW. agar berpuasa pada bulan Syawal.

4.  Sesetengah ulama menjelaskan bahawa pahala puasa sunat enam diperolehi juga dengan niat puasa qada’ atau puasa nazar. Maka sesiapa yang uzur atau tertinggal puasa Ramadhan, lalu digantikan pada Syawal, maka pahala sunat puasa Syawal turut diperolehnya.

Namun, kebanyakan ulama berpendapat bahawa, sekalipun pahala puasa enam bersama puasa qada’ akan dinilai bersama-sama puasa yang satu, seseorang yang melakukan kedua-duanya secara berasingan tetap akan mendapat kelebihan yang lebih banyak di sisi Allah SWT.

Maka buatlah pilihan yang terbaik..Choice in your hand peeps...:)
Saya amat simpati bagi kaum hawa yang terpaksa mengqada' puasa hampir berbelas hari kerana perkara yang tak dapat dielakkan.(keuzuran). Saya juga ada kawan yang termasuk situasi seperti ni dan dia memegang pendapat No 2..


**
Jadi buatlah sehabis baik dalam usaha menjadi orang baik-baik..Semoga amalan sunat dapat menampung dan penambah kepada kekurangan dalam amalan fardhu kita :) 

{reminding.to.be.reminded:}

Wednesday, July 30, 2014

Warna tema baju raya aidilfitri 2014


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Raya tahun 2013 warna royal blue and emerald green menjadi fenomena.. Rata-rata ramai yang memilih warna royal blue and emerald green sebagai warna pakaian yang dipakai masa hari raya termasuk artis Malaysia..

baju melayu aaron aziz raya 2013

Tahun ni rasanya warna apa yang menjadi trend?

Hmmmm..
Dari pandangan mata aku berdasarkan gambar yang berlegar-legar di laman muka buku, tv dan whatapps group, aku dapat simpulkan tahun ni ramai yang memilih warna baju raya bertemakan golden mustard. What do you think guy..Am i right?

baju melayu aaron aziz raya 2014

I know what lingered on you mind peeps?

I choose aaron aziz and family bcoz in my opinion he is a best person to be the fashion icon. See Jakel choose him as their ambassador and he deserved it. Aaron aziz have their on attraction to charms people. Okeyyy..I'm not the ones who crazy toward him but errrr i like him...nope..nope dont get me wrong i just love his acting..thats all..and one more thing he seem like a family men right?..That cool yeww..bcoz i love family man!!haha..:)

Stop ridiculous..This is hari raya posts..We're talking about 'tema warna baju raya' okeh!!
Dan ...dah kenapa tetiba speaking omputih ni..Sorry baru lepas makan spageti special raya just now..

Tema raya aku and family ialah warna-warni di aidilfitri..hee.. Kitorang memang tak pernah plan tahun ni nak pakai warna apa and warna apa sebab masing-masing citarasa lain-lain..Tapi rasanya ayah emak adik- beradik pakai biru tak kiralah la light blue or dark blue cuma aku jer lain sikit combination grey and peach!!Ingatkan tahun ni nak warna emerald green tapi tak jumpa..Actually last minute shopping mana nak jumpa kan..huhu..

(sorry no 'raya' pictures attached!:)


#Terimakasihsudibaca#

Tuesday, July 29, 2014

Di sebalik lagu raya,ketupat dan rendang,hati kami sentiasa bersamamu Gaza :'(


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Selamat Hari Raya wahai Ghazzah!
Di saat Syawal bakal menjelang tiba,
Langsir perlu ditukar
sedang mereka sudah ketiadaan tingkap
Baju baru mesti dibeli
sedang baju mereka berlumuran darah
Kasut baru dua pasang
sedang mereka hancur kakinya
Kaum wanita berbaju kurung dan kebarung,
sedang wanita mereka tidur siap bertudung agar tertutup aurat ketika jasad ditemui
Duit raya paling best
sedang mereka beberapa bulan tidak bergaji
Takbir raya paling syahdu
sedang takbir mereka untuk para Syuhada
Family ramai berkumpul dalam suasana gembira,
sedang mereka, dimana famili mereka?
Bunga api dan mercun di malam hari
sedang mereka dihujani bom dan roket sepanjang hari
Kita mencium tangan ayah dan ibu
sedang mereka mengucup dahi ibu bapa yang sudah tidak bernyawa
Si kecil manja diusik dan dibelai,
sedang si kecil mereka kini sebatang kara
Saling berpelukan bermaafan di antara kita
sedang mereka berpelukan dalam kepiluan
Jiran tetangga dijemput makan
sedang mereka berjiran dengan runtuhan batu-batan
Ramai yang menziarahi pusara mereka yang telah pergi
sedang kubur mereka bertali arus dengan jenazah dari hospital
Wahai bumi Ghazzah yang dimuliakan!
Wahai butiran-butiran pasir yang diberkati!
Wahai dedaunan Zaitun yang menghiasi Bait Lahiya,Jabaliyah dan Rafah
Wahai angin yang membawa suara esak tangis dan kepiluan mencengkam kalbu!
Dari renungan tajam penuh makna si anak yatim
Dari lelehan darah calon ahli Syurga
Dari angin sepoi bahasa yang menyapa khemah-khemah pelarian
Dari pengharapan dan penantian yang tidak kunjung tiba
Di hari raya ini..
Suara kemanusian telah terbungkam di sebalik lagu raya,ketupat dan rendang??
Ouchhh.....tuduhan itu sungguh tidak adil!!

selamat hari raya Ghazzah

Wahai pejuang kemanusian..!
Percayalah! Doa kami sentiasa bersama saudara kami di Palestina. 
Mana mungkin kami akan boleh melupakan air mata anak-anak Ghazzah yang memenuhi
laman muka buku kami walaupon kami dihidangkan gambar raya yang penuh warna-warni.
Tahukah kamu, hati ini bagai dirobek bila mengetahui hampir 1000 nyawa telah berkorban
Air mata yang ditahan tumpah juga bila melihat si kecil mencium sekujur tubuh kaku bapa yang syahid angkara Zionist yang angkuh itu!
Sungguh..ramadhan dan hari raya kali ini perasaannya berbeza sekali.
Yer..kami yakin Gaza akan meraikan hari kemenangan juga
Janji Allah itu pasti..
Yer..kami tak mampu mengangkat senjata di medan perang..
Tapi bukankah doa juga adalah senjata orang mukmin?
Adakala terasa seolah-olah kami tak buat apa
Hati menjerit meronta..apa yang boleh kami buat..apa yang boleh kami buat lagi!
Tapi hanya doa yang tak putus-putus dan huluran ihsan kemanusian yang terzahir
Huhhh..
Cukuplah!tak sanggup teruskan....... :,(


Masjidil Aqsa akan bebas-janji Allah

Oleh itu, apabila sampai masa janji (membalas perbuatan durhaka kamu) kali kedua, (Kami datangkan musuh-musuh kamu) untuk memuramkan muka kamu (dengan penghinaan) dan untuk memasuki Masjid (al-Masjid al-Aqsa) sebagaimana mereka telah memasukinya pada kali yang pertama dan untuk menghancurkan apa sahaja yang mereka telah kuasai, dengan sehancur-hancurnya. [al-Isra' 17: 7



#PrayforGaza
Salam Aidilfitri.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved