Petua Hilangkan Sedu | Suri Raudhah

Saturday, June 23, 2012

Petua Hilangkan Sedu

Assalamualaikum.. ツ

Hari ni aku nak kongsi petua hilangkan sedu. Actually malam tadi, masa tengah online tiba-tiba jer "herk!herk!herk.."(@hik!hik!hik!. Dah lama tak kena sedu,sekali kena sakit wooo..


" Hik! hik! hik!opss..sedu pulak..oiii ape gelak2 sekeh kang! sakit tahu tak. "

Semua orang pernah mengalami situasi macam ni kan..kan..kan? Apa tu sedu? Sedu atau dalam bahasa omputih english hiccups adalah keadaan dimana diafragma, otot berbentuk kubah yang terletak didasar dada kita terganggu dan apabila ini berlaku, ia akan menarik ke bawah dalam keadaan yang tersentap. Udara yang masuk ke dalam akan melanggar kotak suara kita sekaligus mengeluakan bunyi, " Hik! hik hik beberapa kali!".Pernah dengar tak orang cakap kalau sedu tandanya nak besar lagi ler tu..? so teori tu salah sama sekali la kan.




Punca - punca terjadi sedu!
  • Menelan terlalu banyak udara
  • Ketawa yang over
  • Makan dengan gelojoh
  • Berasa bimbang 
  • Rasa Teruja
  • Merokok
  • Mengambil alkohol secara berlebihan
Cara Mengatasi sedu!

1.Tahan Nafas selama 10 saat dalam keadaan bersandar atau baring
Tujuannya adalah supaya kita bertenang dan mengawal pernafasan.



2.Urut bahagian atas atau belakang langit - langit mulut 
Cara ni mungkin nampak pelik sikit tetapi membantu juga. Ini kerana dengan mengurut di bahagian langit - langit, ia akan merangsang saraf vagus yang akan menyebabkan tindakbalas pada diaphragm. Gunakan kapas cotton - tipped applicator. (tips ni aku google jer. tak penah buat)


3.Minum segelas air putih
Ini adalah cara yang aku buat. Baca bismillah dan selawat sebanyak 3x.Minum air secara perlahan-lahan. Sambil tu, tarik nafas panjang secara perlahan-lahan juga,tahan beberapa saat dan hembuskan dengan tenang. Insyaallah. aku guna cara ni berkesan. Kejap jer sedu tu hilang.



4.Bernafas didalam pelastik untuk 2 ~ 3 minit
Cara ini bertujuan supaya kita bertenang dan mengawal pola pernafasan. Tapi tidak di galakkan dilakukan di tempat awam kerana dikhuatiri korangdi anggap mengalami masalah mental. haha. (kopipasta:)

No plastic bag on saturday..!tiba2 lak kempen go green..haha


 
Notaintan:Kalau sedu,korang cuba la buat mana satu kaedah yang senang. Aku suggest no 3.

11 comments:

  1. 1 lg petua utk baby, ambik pape benang cket, basahkan dlm mulut gune liur than gumpal n letak ats dahi baby, mcm nandek gitu, practically works but not scientifically though :)

    ReplyDelete
  2. salam . sy bru kena sedu kjp tdy . bukak entry tros sy try , alhamdulilah berkesan , tq so much :D . dh bole smbg buat kje hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedu smpai x boleh buat keje..ishhh...kesiann..:D

      Delete
  3. thanks for the tips, saya guna 3 tips sekaligus, nak baik punya pasal. haha

    ReplyDelete
  4. Thanks so much.. da rsa bengang da ngn sedu nie.. asal batuk jer mesti kluar.. sgt2 mengganggu saye... x slesa... ak gune tips pertame than lebih spuluh saat pastu da ok.. hehe.. thanks..

    ReplyDelete
  5. Haha.. alhamdulillah menjadi.. bru lepas n skrng dah OK.. 😀
    Tq..

    ReplyDelete
  6. Hehehe,baru kene tadi.bukak entry ni,cuba yang no 1,terus dah ok...alhamdulillah.tq.. :)

    ReplyDelete
  7. tq kak..bru ja buat y no 3 td mmg bkesan..2 ari sedu skit abis bdn..arinie alhamdulillah dh xdew dh..tq sgt2

    ReplyDelete
  8. alhamdulliah menjadii . thanks

    ReplyDelete

What's your thoughts...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved